دربارهٔ ما

 

انتشارات گیلگمیشان یک انتشارات تخصصی است که به حوزه مسائل دگرباشان جنسی ایرانی می‌پردازد و هدف آن ایجاد مجالی برای نشر آثار جامعه دگرباش است که در فضای سانسور و هوموفبیای دولتی و فرهنگی داخل ایران انتشار آن ممکن نیست. اراده‌ی جامعه دگرباش ایرانی بود که در سال ۱۳۸۸ همزمان با نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، نویسندگان گی، لزبین، ترانس‌زن، ترانس‌مرد، دوجنسگرا را از پستوخانه بیرون آورد. و سپس، نشر گیلگمیشان از دل کتابخانه‌ی دگرباش بیرون آمد که خود  آن محصول و ایده‌ای در گروه خانه‌ی هنر بود، تا با معرفی و بازنشر آثار دگرباشان ایران حضور این جامعه‌ی پنهان را آشکار کند و  اراده‌ای برای گرفتن بخشی از حقوق شهروندی که بیان آراء و عقاید است، پدید آرد.

در ۱۳۸۸، چندین مجموعه از آثار نویسندگان و شاعران همجنس‌گرا با پیشنهاد گروه گردانندگان خانه‌ی هنر به انتشارات افرا در کانادا داده شد. سپس در سال ۱۳۸۹ خانه‌ی هنر اقدام به ثبت انتشارات گیلگمیشان کرد تا گامی را که با ایجاد نمایشگاه کتاب برداشته بود، با ایجاد یک انتشارات متعلق به جامعه‌ی دگرباش، کامل کند.

امسال، سال ۱۳۹۱، گام دیگری برداشته شد تا کتابخانه را از وبلاگ به وبسایتی که دارای امکانات کامل‌تر برای عرضه‌ی کتاب‌ است، منتقل کند. این سایت تلاشی دوباره برای بهبود اطلاع‌رسانی و انتشار آثار  دگرباشان ایرانی است. گیلگمیشان تا کنون آثاری در زمینه‌ی ادبیات به قلم نویسندگان دگرباش منتشر کرده است. عبارت ادبیات در این مجموعه به حوزه‌ی نقد، داستان نویسی، شعر و مقاله‌های پژوهشی و آموزشی اشاره دارد.

دگرباشان ایرانی تلاش دارند به‌تدریج  روزنه‌ای برای بیان خود در فضای عمومی بیابند. گیلگمیشان یکی از نقطه‌های شروع  این برون آیی برای نویسنده‌ی دگرباش است که حضور خود را  از مسیر ادبیات  اعلام می کند و به عنوان یک جامعه که «هست»، بودن» خود را آشکار  می‌سازد. این ایده، نقطه آغاز نشر گیلگمیشان بوده تا به تدریج شاید حول آن گستره‌ی وسیع‌تری از دستاوردهایی پدید آید که تضمینی در دستیابی به حقوق مدنی باشد. متنی که در زیر مشاهده می‌کنید، در روز افتتاح نمایشگاه بین المللی تهران، در وبلاگ اول کتابخانه، که از سوی بلاگفا به دلیل “مصداق جرم” مسدود شد، منتشر شده بود. این متن سندی است از تلاش‌هایی که منجر به این راه شد:

نمایشگاه بین المللی کتاب دگرباش – 1388

در اعتراض به سانسور حاکم بر نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

نشر کتاب در ایران زیر سانسور شدید دولت کمر خم کرده. کسانی هستند که با کمر شکسته از زیر این سانسور بیرون می­‌آیند و کتاب­‌هایشان را به بازار می­‌فرستند.
(بیشتر این کتاب­‌ها را یا سانسورچی و یا، تلخ­‌تر از آن، خودسانسوری ِ نویسنده ابتر کرده است).

اما کسانی هم در دل جامعه­‌ی ایران هستند که از دیدگاه دولت “نیستند”. کسی که نیست نمی­‌تواند بنویسد پس نمی­‌تواند کتابی را روانه­‌ی بازار کند. نویسنده­‌ای که این چنین به نیستی تهدید می­‌شود یا با خودسانسوری شدید، زیر صورتکی که خود واقعی­‌اش نیست، می­‌نویسد و اجازه­‌ی چاپ می­‌گیرد یا با نام مستعار در فضای آزادتر اما همچنان خطرناک ِ اینترنت به زندگی فکری و ادبی خود ادامه می­‌دهد.

و یا ادامه نمی­‌دهد… .

ما، دگرباشان جنسی ایران، “هستیم” و این بودن تنها حضوری فیزیکی در شهرها و روستاهای ایران نیست. ما در درون این جامعه قرار داریم؛ از آن تاثیر می­‌گیریم و بر آن اثر می­‌گذاریم. ما در این جامعه “زندگی” می­‌کنیم.

گروهی از ما می­‌نویسند، می­‌سرایند و تولید اندیشه می­‌کنند. اما مردم ما را نمی­‌خوانند چون نمی­‌توانند به نوشته­‌هایمان دسترسی داشته باشند.

هم­زمان با نمایشگاه کتاب تهران، مجموع‌ه­ای از کتاب­‌های نویسندگان دگرباش در این وبلاگ، نمایشگاه بین المللی کتاب دگرباشان جنسی ایرانی، آماده شده و در دسترس خوانندگان ایرانی قرار دارد تا در این ده روز که ایران رنگ و بوی کتاب می­‌گیرد، کتاب­هایی از دیگرانی، که [نمایشگاه کتاب تهران] نمی­‌خواهد دیده شوند هم بر روی رایانه­‌های ایرانیان باشد.

این گامی از سوی ماست به سوی شما. تا با شناخت هر چه بیشتر هم، به سوی جامعه­‌ای آزاد پیش برویم. جامعه­‌ای که در آن حق هر انسان برای زندگی و تولید فکری و هنری محترم شمرده شود.

قبیله‌ی پسرهای دربدر | مهدی همزاد

درست گفتم ؟ حرف‌های ما همیشه این‌طور بوده | خشایار خسته

درد را بریز توی تن من | حمید پرنیان

ما برای فتح ثانیه‌ها آمده‌ایم | باربد شب

سیزده روایت ما اینجا هستیم | چیترا

امریکا – آلن گینزبرگ | ترجمه رامتین شهرزاد

خاکستری‌های آبی | اثر ژان پل دائو ترجمه رامتین شهرزاد

ایرج میرزا | به کوشش سپنتا

دست من است و دست به من می‌برد | ساقی قهرمان

مجموعه‌‌ای از داستان و شعر به قلم دگرباشان جنسی ایرانی

 

منتشر می‌شود

مجموعه شعرهای هم‌سرشت

مجموعه مقالات حمید پرنیان

مجموعه داستان‌های کوتاه از نویسندگان دگرباش

با تشکر، کتابخانه‌ی دگرباش